Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/polisen

15-åring åtalas för A-traktorfärd i 180 km/h genom Söderhamn – passagerare: ”Grät av rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

En 15-åring med A-traktor åtalas för att ha försökt köra ifrån polisen i Söderhamn i hastigheter kring 180 kilometer i timmen. I bilen fanns sex passagerare, bland annat obältade i bagaget.

Det var i slutet av februari som polisen ville kontrollera ett fordon vid E-center i Söderhamn. Föraren, hemmahörande i södra Hälsingland, tryckte på gasen och vad som skulle vara en A-traktor med maxhastighet på 30 kilometer i timmen visade sig ha en helt annan kapacitet.

Turen går ut på E4 och enligt åklagaren är hastigheten uppe i 180 kilometer i timmen. En polishelikopter deltar i jakten. Föraren själv, som medgett händelseförloppet, säger i förhör att det gick i 230 kilometer i timmen.

Grät av rädsla

Passagerare berättar att de trodde att de skulle dö, grät av rädsla och skrek att föraren skulle stanna.

I Kilafors får polisen stopp på fordonet med hjälp av spikmatta. Ingen skadas fysiskt.

Föraren beskriver att han hamnade i ”chocktillstånd och bara gasade”.

Åtalas för flera brott

Nu åtalas 15-åringen för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och brott mot knivlagen då det fanns en kniv i fordonet.

15-åringen medger körningen men nekar till brott mot knivlagen.

Rättegång väntas hållas i Hälsinglands tingsrätt 27 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.