Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt på 75 vargar i landet, men start i februari. 18 får fällas i Gävleborgsområdet. Foto: Arkivbild/TT, Fredrik Sandberg/TT

18 vargar får skjutas i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Gävleborg meddelande under torsdagen att det fattats beslut om licensjakt efter varg 2023. Totalt får 18 vargar skjutas, uppdelat i två olika jaktrevir med start andra februari.

Jakten i reviren Ödemården och Mörtsjön omfattar tio stycken vargar. Reviret Tinäset, som även går in över gränsen till Dalarnas län, omfattar åtta vargar. I landet i stort handlar det om 75 individer som omfattas av beslutet om licensjakt.

– Det finns uppsatta mål för hur stora vargstammar vi ska ha i länet. Enligt de senaste inventeringarna ligger vi över de. Då har vi licensjakten som verktyg för att få ner stammen till våra mål, säger Simon Viklund, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Dubbelt så stor jakt

Jakten som startar i början av nästa år har växt och omfattar fler individer än vanligt. Detta efter att man sett en rekordstor stam den senaste vintern.

– Det har legat runt 30-40 vargar tidigare jaktår så det är en stor ökning. Nationellt är det dubbelt så många jämfört med de senaste åren, säger Simon Viklund.

Han menar också att syftet med jakten är att hålla nere stammen i antal så att den inte påverkar människor eller näringar som verkar i vargtäta områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.