Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför rovdjursdebatten hettade till Foto: Lari Honkanen/SVT

Heta känslor när vargfrågan debatterades i Kilafors – partierna oense

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

I går tisdag samlades politiker från samtliga riksdagspartier i biografteatern i Kilafors för en debatt om rovdjurspolitik. Att frågan om varg väcker känslor märktes under debatten, inte minst när Rickard Malmström (MP) menade att vargstammen bör växa. 

Det visade sig tidigt i debatten att partierna står långt ifrån varandra vad gäller hur stor vargstam Sverige ska ha. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill se max 170 vargar i hela landet.

Beckman (M): ”Helt utsiktslöst”

– Det är helt utsiktslöst att ge makten över rovdjurspolitiken till Miljöpartiet, för det kommer tyvärr inte att fungera, sa moderaternas Lars Beckman.

– Det är inte vargen som vägrar sänka skatten på landsbygden och inte vill ge skäliga bidrag för rovdjursskyddande stängsel. Det är de här ulvarna i fårkläder, sade Rickard Malmström (MP) och pekade på sina politiska meningsmotståndarna.

S och V vill inte minska stammen

Han menar att mitt inne i det stora massutdöendet av arter som vi är i kan vi inte minska på vargen. Han fick medhåll av vänsterpartiet:

– Vi vill inte ha ett tak på varg, utan ett golv på minst 270 individer, sade Anna-Lena Vestin (V).

Socialdemokraterna vill ha en vargstam på mellan 170 och 270 individer i landet.

– I dagsläget har vi över 60 vargar i Gävleborgs län och i hela Sverige 460 vargar plus valpar, sade Stefan Ulander på viltförvaltningsdelegationen i Gävleborgs länsstyrelse. 

Klicka på videoklippet och hör röster från debatten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet