Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör sektorchefen Magnus Höijers svar på varför Gävle, och ett specifikt boende, har relativt höga dödstal under våren. Foto: SVT

Äldreboendet där dubbelt så många dött under våren

Uppdaterad
Publicerad
På ett äldreboende i Gävle har antalet avlidna mer än fördubblats under våren jämfört med i fjol, det visar siffror som SVT tagit fram när man undersökt dödstalen på boenden i hela landet. Corona har haft effekt, enligt Gävle kommun.

SVT har undersökt dödstalen på äldreboenden mellan vecka 10 och 19 i år, och jämfört med samma period under de tre föregående åren. I Gävleborg har det totalt sett inte förändrats nämnvärt, men i Gävle kommun har det dock skett en tydlig ökning i år, och nedbrutet på enstaka äldreboenden så finns ett som sticker ut. Där dog 8 stycken under perioden i fjol jämfört med 17 i år.

Corona är en del av förklaringen, enligt sektorchef Magnus Höijer:

– Det är ett av våra största boenden och det innebär att vi har fler avlidna där totalt sett vanligtvis, och så är det även i år, och även där har vi nog påverkats av covid-19, säger han.

Har ni gjort vad allt ni kan för att förhindra coronaviruset från att ta sig in på boenden?

– Ja, vi har infört besöksförbud och jobbat mycket med våra chefer och medarbetare, sen tror jag och förväntar mig en nationell diskussion framöver om äldreomsorgens förutsättningar. Vi behöver lära oss av det här på många sätt, säger Magnus Höijer.

Så gjordes undersökningen:

Visa

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemin, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden från vecka 10 till vecka 19 i år och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på närmare 30 procent på landets äldreboenden under perioden i år. För region Stockholm, som varit särskilt drabbat, var överdödligheten runt 100 procent. Andra regioner som sticker ut är Västmanland (62 procent överdödlighet), Östergötland (41 procent), Jämtland (39 procent) och Södermanland (37 procent).

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid -19, men den ger en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet