Foto: Markus Dahlberg/SVT

”Äntligen!” – stängningen av Nya Kastet välkomnas av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Nya Kastets skola måste stänga, det har Skolinspektionen meddelat. Beslutet välkomnas av Gävle kommun som vid flera tillfällen försökt sätta stopp för skolan.

Både statsministern och utbildningsministern har genom åren fått brev från Gävle kommun i försök att få Skolinspektionen att stänga Nya Kastets skola.

– Jag är oerhört tacksam att Skolinspektionen äntligen har tagit det här beslutet, säger Evelyn Klöverstedt (L), ordförande i utbildningsnämnden i Gävle.

Nya Kastets skola

Skolinspektionen grundar beslutet på att den nya ägaren till skolan ingår i ett bulvanförhållande med den tidigare ägaren samt att Säkerhetspolisen varnat för kopplingar mellan skolan och extremistiska miljöer.

SVT har utan framgång sökt företrädare för Nya Kastets skola för en kommentar.

Kommunen ansvarig för eleverna

Gävle kommun har ansvaret för barnens skolgång och måste nu göra plats för dem i den kommunala skolan.

– Vi har varit beredda att ta emot de här eleverna tidigare men i samband med att vi har fått den här informationen så har det blivit skarpt läge, säger Evelyn Klöverstedt (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Kastets skola

Mer i ämnet