Backa bocken. Gävle kommun vill se en attitydförändring kring Gävlebocken. Foto: SVT

Kommunen vill skydda Gävlebocken med besökarnas hjälp

Uppdaterad
Publicerad

En julbock i lågor? Det vill Gävle kommun verkligen inte ha. I dag kommunen en presskonferens om årets nyheter kring Gävlebocken. Och klart är att kommunen nu vill jobba på att förändra attityden kring bocken bland Gävleborna.

I 50 år har Gävlebocken spridit julstämning på Slottstorget i Gävle. Hälften av alla gången har det dock slutat i att bocken brunnit och kvar har ett svart, tomt skelett stått. Förra året, på det stora jubileumsfirandet, brann den redan på invigningskvällen.

Och att Gävlebocken ska brinna eller att kommunen, för varumärkets skull, vill att den ska brinna är helt fel. Och nu vill kommunen jobba för en attitydförändring kring bocken.

– Vi tycker att det är viktigt att backa bocken, så att den får stå kvar så länge som möjligt under jul- och nyårshelgerna, säger Maria Wallberg, talesperson för Gävlebocken.

Maria Wallberg är presstalesperson för Gävlebocken. Foto: Emma Åhlström / SVT

27 miljoner kronor

Enligt Gävle kommun finns det inget värde i att bocken brinner, tvärtom betyder en Gävlebock som får stå orörd väldigt mycket för kommunen, handlarna och turismen. Förra året till exempel drog bocken in så mycket som 27 miljoner kronor till näringen i stan.

– Vi ser att Gävle som stad och näringslivet tappar väldigt mycket på att Gävlebocken inte står kvar. Det blir inte lika mycket klirr i kassan helt enkelt, säger Maria Wallberg.

Stärkt säkerhet

Säkerheten kring Gävlebocken ska i år stärkas, men hur och med vad vill kommunen inte berätta. Kommunalrådet vill dock att alla besökare ska hjälpas åt.

– Kom och var med att backa Bocken. Hjälp oss att låta Bocken att få stå kvar, säger Inger KällgrenSawela (M), kommunalråd Gävle kommun.

Den 30 november byggs Gävlebocken upp på Slottstorget i Gävle. Foto: Emma Åhlström / SVT

TV: Se dokumentären om Gävlebocken på SVT Play

Årets Gävlebock

I år kostar Gävlebocken 300 000 kronor.

Den börjar byggas på plats på Slottstorget den 30 november.

Invigningen sker den 3 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.