Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisinspektör Agneta Ström vid Gävlepolisen som varnar för personalbrist framöver när allt fler barnfridsbrott ska utredas. Foto: Rikard Berglin / SVT

Barnfridsbrott hotar att dränera polisens resurser – Gävlepolisen: ”Kommer behöva mer personal”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Sedan ett år tillbaka är det straffbart att låta barn bevittna brott i nära relation – till exempel våld i hemmet. Nu flaggar polisen i Gävle för att resursbrist kan uppstå i takt med att allt fler barnfridsbrott anmäls. 

– Det är ett nytt brott som kräver ännu mer av oss än det vi redan gör, säger polisinspektör Agneta Ström vid Gävlepolisen. 

När lagen om barnfridsbrott infördes den 1 juli förra året övergick barn som bevittnat brott i nära relation från att vara vittnen till att själva bli målsägare. Den nya lagen innebär bland annat att barn kan tilldömas skadestånd om exempelvis pappa slår mamma.

– Det finns forskning som visar att barn som bevittnar den här typen av händelser skadas mer än när de själva blir misshandlade, säger polisinspektör Agneta Ström.

Dagligen nya anmälningar

Sedan den nya lagen infördes förra året har polisen i Gävleborg tagit emot 349 anmälningar om barnfridsbrott.

– Vi klarar av det än så länge men vi kommer att behöva mer personal så småningom, säger hon.

Agneta Ström menar att anmälningsbenägenheten för barnfridsbrott troligtvis kommer att öka i takt med att kunskap om brottsrubriceringen sprids genom samhället.

Mer medveten

– Man blir mer och mer medveten om att det är ett brott och barn får lära sig vad som är rätt och fel. De får lära sig det här i skolan. Ju mer information som sprids om brottet desto mer kommer anmälningarna att öka – även om inte brottet i sig ökar.

Hör Agneta ström i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet