Så har Region Gävleborg lyckats fastanställa sin hyrpersonal. Hör biträdande hälso- och sjukvårddirektör Johan Kaarme. Foto: SVT/TT

Bra start för Region Gävleborg i skiftet bort från hyrpersonal – färre slutar och fler anställs

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler sjuksköterskor och läkare väljer att stanna kvar hos Region Gävleborg och jobba på länets sjukhus och hälsocentraler. Om man jämför med förra årets två första månader har färre personal slutat och fler har anställts.

– Det vi ser är att det är fler som har valt att ha en fast anställning. Om man mäter skillnaderna mellan de som börjar och de som slutar så är det ett stort positivt tillskott i år jämfört med 2018, säger biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme.

Han påpekar dock att två månader är för lite tid att dra slutsater på.

Vill bli oberoende av hyrpersonal

Det är arbetet med att få bort det höga antalet hyrpersonal som nu börjar visa sig. Region Gävleborg har under årets första två månader rekryterat och ökat antalet sjuksköterskor och läkare med 66 sjuksköterskor respektive 17 läkare. 2018 var samma siffror 38 sjuksköterskor och ingen läkare.

Så är vad är det då man har förändrat?

– Kanske har vi blivit bättre på att lyfta fördelarna med en fast anställning. Den trygghet man har. Pensionsavsättningar, sjukfrånvaro, utbildningsmöjligheter, säger Johan Kaarme.

Så ser Region Gävleborgs rekryteringssiffror för 2019 ut

De första två månaderna 2019 fastanställdes 90 sjuksköterskor samtidigt som 24 slutade = 66 fler

De första två månaderna 2019 fastanställdes 20 läkare samtidigt som 3 slutade = 17 fler

De första två månaderna 2018 fastanställdes 80 sjuksköterskor samtidigt som 42 slutade = 38 fler

De första två månaderna 2018 fastanställdes 11 läkare samtidigt som 11 slutade = 0 fler

Källa: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.