En av bröderna i familjen förs in till häktningen i Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Mikael Johansson, SVT

Teorin: Brodern lurade 17-åringen att avslöja var hon bodde

Publicerad

Idag inleds rättegångsförhandlingarna mot de fyra personer i en familj från Västsverige som misstänks ha försökt föra bort en 17-årig dotter från Söderhamn i början av juli. Flickan hade stämt träff med vad hon trodde var en vän – i stället dök familjen upp.

Den bild som familjen försöker ge av vad som hände på grusparkeringen bakom Söderhamns-Kurirens lokaler är en helt annan än den som vittnen och den 17-åriga dottern själv ger.

– De som såg vad som hände har missuppfattat det som de har sett. Vi var bara väldigt glada och kramades. Vi hade ju inte setts på flera månader, säger både pappan, de två bröderna och mamman i de förhör som polisen hållit med dem.

Alla fyra häktade nekar till att ha gjort något brottsligt.

– Att hon skrek berodde på att hon ville hämta sina kläder innan vi skulle åka hem. Men vi hade ju köpt nya kläder åt henne, så det behövde hon inte, säger mamman i förundersökningen.

”Jag vill ha ett liv som svenska ungdomar har”

Upprinnelsen till händelsen i Söderhamn började drygt fyra månader tidigare i en kommun i Västra Götaland. Den 17-åriga flickan sökte själv upp kommunens socialtjänst och berättade om sin rädsla att bli bortgift och föräldrarna och brödernas sätt att försöka styra hennes liv och begränsa hennes frihet.

Hon hade en pojkvän på orten där hon bodde som kom från hennes ursprungsland. Mamman upptäckte detta och sa att en tidigare planerad resa till hemlandet nu skulle tidigareläggas. Dessutom skulle hennes pappa och bröder slå flickan om de fick veta om att hon hade en pojkvän.

– Om de inte gifter bort mig så kommer jag att bli mördad om jag måste fortsätta bo hos min familj. Jag vill leva ett liv som andra ungdomar i Sverige har med svenska föräldrar, säger 17-åringen i rättegången i förvaltningsrätten.

Noga med säkerheten

Hon omhändertogs enligt lagen om vård av unga, LVU, och flyttades till ett skyddat boende i Söderhamn. Hon bröt alla förbindelser med både familjen och pojkvännen.

Det framgår av förundersökningen att hon var noga med säkerheten. Hon berättade inte ens för sina nya vänner eller sin nye pojkvän att hon hade familj här i Sverige, utan utgav sig för att vara ensamkommande flykting.

Det var på den hör grusplanen som det dramatiska bortförandet av flickan inträffade. Fordonen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Polisen

På det sociala bildmediet Snapchat fick 17-åringen efter några månader i Söderhamn kontakt med en tjej som hette Zynab som var från Syrien och bodde i Hudiksvall. Den här dagen i juli hade de för första gången bestämt sig för att träffas, vid affären Lidl i Söderhamn.

Istället för Hudiksvallstjejen så är det familjen som dyker upp till mötet. En av hennes bröder och lillasystern kommer upp bakom henne.

– Det syns på tjejen att hon blir chockad och hon verkar inte förstå vad som händer, berättar ett av vittnena som ringer polisen.

”Jag skrek och sparkade”

Brodern tar tag i flickan, drar och lyfter henne mot bilen som står parkerad på grusplanen bakom Söderhamns-Kuriren. Även mamman kliver ur bilen.

– Jag skrek och sparkade och sa att jag inte ville följa med, berättar 17-åringen i förundersökningen.

Enligt vittnena krävs det fyra personer – mamman, pappan, en av bröderna och den yngre systern – för att få med 17-åringen mot den parkerade bilen.

– De tog tag i hennes armar och ben och lyfte in henne i bilen, berättar ett av vittnena.

I polisförhör tror den 17-åriga flickan att det är hennes Hudiksvallsvän som skvallrat om henne till familjen. Men när polisen försöker hitta en person med det namn som Hudiksvallsflickan uppgett finns det inte någon sådan att uppbringa i hela Sverige.

Nekar till att ha lurat 17-åringen

När sedan polisens tekniker undersöker en av brödernas mobiler upptäcker man att han har flera Snapchat-konton – bland annat ett med samma namn som Hudikflickan använde.

Brodern säger att han öppet kontaktat sin syster med Snapchat och att hon visste att det var han och ville träffa familjen i Söderhamn. Han förnekar att han försökt lura sin syster.

I dag onsdag börjar rättegången om olaga frihetsberövande i Hudiksvalls tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

17-åring fördes bort av familjen

Mer i ämnet