Cesiumstrålning mäts i Hudiksvalls kommun – halter i älg och svamp

Uppdaterad
Publicerad

För 33 år sen inträffade Tjernobylkatastrofen som medförde att radioaktiva ämnen spred sig i Gävleborgs län genom regnfall, däribland ämnet cesium. Enligt Hudiksvalls kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektör, Chatrin Molin, är kommunen en av ett fåtal i hela riket som fortfarande regelbundet mäter cesium i livsmedel, kanske till och med den enda.

Än i dag går det att skicka prover till miljökontoret för att avgöra cesiumhalten, det kan då röra sig om mätning av älgkött och svamp och även bär. Men det betyder inte att det finns anledning att vara orolig för att utsättas för alldeles för stora mängder strålning i kommunen genom den radioaktiva isotopen cesium-137.

– Det är inte längre så höga halter, men vill man att vi mäter så gör vi det gratis, det är bara att skicka in en deciliter av det man vill att vi tittar på, säger Chatrin Molin, miljö- och hälsoinspektör i Hudiksvalls kommun.

Älgar och svampar utsatta

De högsta halterna av radioaktivitet mäts ute på öarna Kråkön och Agön men även på halvön Hornslandet. Då är det tal om enstaka älgar som berörs av höga värden under utspridda år. Även vissa svampar kan ha höga värden. Fiskar och bär ger nästintill inga utslag, enligt Chatrin Molin.

Kommer fortsätta mäta

Trots de minskande värden som uppmäts kommer mätningarna att fortsätta att utföras eftersom de emellanåt ger högre utslag, utöver det äger kommunen utrustningen som krävs för att göra mätningarna, vilket är kostnadseffektivt. Vidare har mätningarna pågått regelbundet ända sen olyckan 1986 vilket har gett upphov till väldokumenterad historik.

I dagsläget utför Hudiksvalls kommun två större mätinsatser med drygt sju månaders mellanrum utöver de mätningarna som utförs på begäran av allmänheten.

Vad är cesium?

”Cesium är ett grundämne som förekommer i naturen i mycket låga koncentrationer, bland annat i kaliumrika saltavlagringar. Naturligt förekommande cesium avger inte strålning. Radioaktivt cesium, som cesium-137, bildas vid kärnklyvningar av uran och plutonium och avger strålning. Det finns i kärnreaktorer och använt kärnbränsle. Det används också för behandlingar inom sjukvården samt för övervakning av vätskenivåer inom industrin.”

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.