Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Se bilder från demonstrationståget genom centrala Gävle. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Demonstration för Gaza hålls i Gävle sedan oktober: ”En röst för de som inte har en”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan oktober har demonstrationståg gått genom centrala Gävle på lördagarna. För kulturföreningen Palestina, som arrangerar demonstrationerna, vill man belysa situationen för palestinier.

– Vi är här för att vi måste visa för folket att vi finns och vi tänker inte låta omvärlden tysta ner oss, säger Lima Farid, en av arrangörerna från kulturföreningen Palestina.

Enligt henne har det varit människor som kommit på demonstrationen varje vecka och ibland har människor anslutit under tiden tåget vandrat genom staden.

Krig mellan Israel och Hamas

– Mängden människor som kommer hit och hur mycket fart det är i folk är någonting som jag inte har sett i Gävle på många, många år, säger Claes Larsson från kulturföreningen Palestina.

Diskussioner innan demonstration

Innan demonstrationståget avgår kommer flera personer, som inte ville delta i inslaget, fram till demonstranterna. De diskuterar och försvarar Israels agerande.

Har inte Israel rätt att försvara sig mot Hamas?

– Självklart har man rätt att försvara sig, men vart går den här gränsen till att försvara sig? Ska man inte hålla sig inom några humanitära lagar? De har brutit mot sådana konstant, säger Lima Farid.

Familj i Palestina

Yousef Alkhatib från kulturföreningen Palestina har själv bott i Gaza och har fortfarande familj och bekanta som bor där. Han ser positivt på diskussionen som uppstår.

– Utan att man får trampa varandra på tårna så kommer man ingenvart, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet