Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens rätt. Till höger är en ko från utpekade mjölkgården. Foto: TT/SVT

Starka reaktioner efter SVT:s avslöjande – ”Det får inte fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande har flera organisationer krävt åtgärder och förändringar. Djurrättsorganisationen ”Djurens Rätt” kräver direkta åtgärder medan LRF vill ta fram riktlinjer för att snabbt kunna agera när djur far illa.

SVT Gävleborg kunde tillsammans med Uppdrag Granskning visa upp missförhållanden på en mjölkgård i Hälsingland. Djuren var extremt magra och vadade omkring i avföring. Rapporteringen har väckt starka reaktioner. Bland annat så vill Djurens Rätt se ändring på djurhållningen.

– Det här är bara dokumentation från en gård. Hur ska vi och konsumenter veta hur det ser ut på andra mjölkgårdar? Det får inte fortsätta längre, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

LRF inför åtgärder

Även Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har bestämt sig för att ta åtgärder för att tidigare kunna upptäcka ifall djur far illa.

– Det är oerhört viktig att djur inte far illa. Nu tar vi ett initiativ att tillsammans med alla centrala aktörer inom branschen undersöka hur vi tidigare ska kunna fånga upp eventuella fall där djur missköts. Det är viktigt att snabbt sätta in åtgärder i sådana fall. Enskilda företagare behöver snabb hjälp så att djur inte drabbas, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varning för starka bilder: Spela klippet för att se filmen inifrån mjölkgården. Foto: Privat/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer