Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Peter Jonaszon, på Dellenmejeriet, berätta om hur de kunde spåra bekymren till den aktuella gården. Foto: SVT

Dellenmejeriet sa upp avtalet med mjölkgården

Uppdaterad
Publicerad

Dellenmejeriet är ett litet mejeri i Hälsingland som startades för två och ett halvt år sedan av sju tidigare mjölkbönder. Mjölkgården där allvarliga missförhållanden avslöjats var ett av de första, och den största, som de skrev avtal med. Men plötsligt sjönk försäljningen av produkterna.

Exakt vad som orsakat att djur på den aktuella gården är så magra och att de går omkring i sin egen avföring vet bara djurägaren. Men en förklaring som kommit fram under vår granskning är problem med kvalitén på fodret. Det märkte man på det lokala Dellenmejeriet, och för drygt ett år sedan sade man upp avtalet med gården.

Hör en av delägarna, Peter Jonaszon, berätta om hur de kom fram till att något var fel på mjölken från gården i klippet ovanför.

Arla: Vill inte diskutera enskild

Mjölkgårdens ägare vill inte svara på frågor om djurhållningen. Arla svarar att de inte vill diskutera en enskild individ.

Mejerijätten skriver i ett mejl att de litar på länsstyrelsens kontroller och avvaktar den förundersökning som pågår efter att en anmälan om djurplågeri och miljöbrott kommit in mot gården.

Arla skriver också att de nyligen gjort en revision som inte visade på några allvarliga brister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet