En familj, föräldrar och två bröder, försökte röva bort en 17-årig dotter. Foto: TT/SVT

Döms till fängelse för olaga frihetsberövande

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig flicka som placerats på ett skyddat boende i Söderhamn blev i början av juli bortrövad av sin egen familj, föräldrarna och två bröder. Flickan hade tidigare omhändertagits av de sociala myndigheterna.

Hudiksvalls tingsrätt dömer de båda föräldrarna till 10 månaders fängelse för olaga frihetsberövande, mindre grovt brott. Hennes två bröder döms båda till Skyddstillsyn med samhällstjänst i 160 timmar för samma gärning.

Rädd för att bli bortgift

Den 17-åriga flickans familj kontrollerade henne all tid på dygnet som hon inte tillbringade i skolan. Hon mådde psykiskt dåligt, tilläts inte vara utomhus efter skoltid, träffa vänner eller utöva fritidsaktiviteter och hotades giftas bort i det gamla hemlandet. När hon till sist lyckades komma i kontakt med de sociala myndigheterna placerades hon långt bort från sin hemort på en hemlig adress.

Lyckades hitta dottern

Genom en chatapp lurades flickan till att träffa en vän, men när hon kom till platsen visade det sig att det var familjen som fanns där. Med våld tvingade de in henne i en bil. Vittnen till händelsen reagerade och larmade polisen som kunde stoppa bilen längs E4.

Missnöjd

Målsägarbiträde Gunilla von Wachenfeldt som företräder flickan är inte nöjd med domen. Tillsammans med åklagaren yrkade hon på att de skulle dömas för olaga frihetsberövande, av normalgraden.

– Tingsrätten menar att frihetsberövandet inte varat så länge och har bedömt att brottet är av mindre grovt brott eftersom det inte varat under så lång tid. Jag anser att det berodde på att de blev stoppade av polisen. Annars vet vi inte hur länge det hade varat, säger hon.

Pappans advokat, Per Wiesel, är också besviken över domen från Hudiksvalls tingsrätt.

– Den bevisning som åklagaren har åberopat menar vi ger olika slutsatser och en annan tolkning som närmare ger stöd för vad min klient berättar.

– Kommer ni att överklaga?

– Det får vi se. Min klient har tidigare sagt att han inte gjort något brottsligt så det talar ju för att överklaga, säger han.

Skadestånd

Alla dömda ska tillsammans betala ett skadestånd på 20.000 kronor för kränkning till flickan. Gunilla von Wachenfeltd hade yrkat på det dubbla, 40.000 kronor. Hon ska nu tillsammans med flickan, som har ett nytt skyddat boende, ta ställning till om hon ska överklaga domen.

– Hur mår flickan idag?

– Som man kan förvänta sig i en sådan här situation. Det är förstås jättejobbigt, säger Gunilla von Wachenfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

17-åring fördes bort av familjen

Mer i ämnet