Hör pappan berätta om vad som sas på mötet med rektorn Foto: SVT/Arkiv

Elev tvingades sluta på MTH-utbildning efter intervju i SVT – pappa: ”Känner bitterhet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s publicering där flera elever kritiserade sin skola, MTH-utbildning i Hudiksvall, kallades eleverna till rektorn och en av eleverna uppmanades att sluta. Enligt en expert i yttrandefrihet strider det mot den svenska grundlagen om yttrandefrihet.

Fem elever framförde sina åsikter om skolan som publicerades i SVT. Dagarna efter kallades eleverna med vårdnadshavare till enskilda möten hos rektorn och hennes man som är lärare och medlem i styrelsen. En av föräldrarna berättar om mötet som handlade om sonens medverkan i SVT.

– Jag upplevde att det var på grund av mediauppståndelsen som vi blev kallade och att den inte var bra för skolan. De sa att lärarna och elever mådde dåligt och jag uppfattade att vår son utmålades som den ansvarige kring det här, att han skulle ha uppviglat till en massa felaktiga uppgifter om skolan. För enligt dem har de inte gjort några fel, säger pappan.

Fick lämna skolan

Mötet på skolan mynnar så småningom ut i att sonen inte får fortsätta att gå i skolan.

Hör pappan i klippet ovan vad som sas på mötet med rektorn.

Eleven som fick sluta har nu börjat i annan skola. Pappan är besviken på att det fick gå så långt och att skolan inte vill ta till sig av den kritik som både föräldrar och barn har kommit med och som stöds på flera punkter av Skolinspektionen.

– Man känner en bitterhet och maktlöshet, säger han.

SVT har sökt rektorn, Johanna Örnehag, men hon svarar varken på mejl eller i telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet