Race på räls i Delsbo – energieffektiva studenter

Publicerad

Tävlingen Delsbo Electric på lördag går ut på att använda minst energi för att förflytta en person 3,3 kilometer. Det högre syftet är att rädda klimatet och miljön genom innovativa lösningar.

Det är framtidens ingenjörer i fem lag från fyra universitet och högskolor som gör upp, däribland Högskolan Dalarnas lag som är världsrekordhållare när det kommer till energieffektiva rälsfordon. Deras fordon är drygt 76 gånger energieffektivare än en Tesla.

– Jag tycker det är väldigt roligt att ha en möjlighet att ta ställning för klimatet, att säga att vi tycker det här är viktigt och bygga upp den här plattformen som är en del av den omställning som sker och måste ske, säger Lars Gustavsson, projekt- och tävlingsledare på Delsbo Electric.

Framtidens ingenjörer

De skräddarsydda fordonen är batteridrivna och har konstruerats i flera månader av studenterna. Poängen med tävlingen är att inspirera till en miljövänligare framtid med fokus på FN:s klimatmål som ska vara uppnådda i alla länder år 2030.

Totalt får det plats sex passagerare i varje fordon som går i omkring tio till femton kilometer i timmen.

– Det känns jättespännande. Just nu såg gör vi de sista förberedelserna inför i morgon. Vi har fått tag i en mätbox så nu har vi kollat hastighet och hur mycket energiförbrukning vi egentligen gör, säger William Pommer, en av deltagarna från Linköpings Universitet.

Siktar på nytt världsrekord

Med energin som finns i ett äpple går det för en person att ta sig från Hudiksvall till Gävle med fordonet som slog världsrekord. Och Lars Gustavsson tror att ett nytt världsrekord kan bli verklighet på lördagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer