Foto: SVT

Esraas högsta dröm är att få lära sig svenska

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Esraa Faris är en av dem som ännu inte fått studera svenska trots att hon har uppehållstillstånd.

Nyckeln till integration i ett samhälle är språket men i och med att många flytt till Sverige har det bland annat blivit ett högt tryck på SFI.

För ett år sedan kom Esraa Faris till Sverige och för fyra månader sen fick hon uppehållstillstånd. Hon bor på ett asylboende i Sandviken och hennes största önskan är att få börja plugga på SFI, Svenska för Invandrare. Men hon har fått besked från Arbetsförmedlingen att det inte är möjligt. Esraa måste först hitta ett eget boende och registreras i en kommun innan hon får ingå i en etableringsplan hos Arbetsförmedlingen och i den planen ingår studier på SFI.

#flykt

– Ärligt talat så känns det som att jag inte existerar. Jag kan inte träffa andra människor och komma in i samhället, det känns som att jag fortfarande står på ruta noll, säger Esraa Faris.

Läste till tandläkare

Esraa är ursprungligen från Syrien, men hon levde med sin familj i Saudiarabien. Hon hade hunnit läsa ett år på en tandläkarutbildning i Sudan, men hon berättar att familjens ekonomiska situation försämrades och därför återvände de till inbördeskrigets Syrien. Men familjen tvingades snart fly från kriget och kom till Sverige.

Väntar på att sova och vakna

Hennes syskon går i skolan, men för Esraa ser dagarna annorlunda ut. Hon brukar oftast sitta på sitt rum och läsa böcker, surfa på nätet eller ta promenader utanför asylboendet.

– Jag vet inte hur dagen passerar på det här sättet, det är samma rutin varje dag, jag väntar på att sova och vakna dagen därpå. 

Vad får det dig att känna?

– Skulle jag säga vad jag känner skulle du inte tro det, jag mår fruktansvärt dåligt.

Har rätt att läsa SFI

När vi tar Esraa Faris fall och söker upp SFI i Sandviken, så visar det sig att det finns helt andra regler som Esraa inte fått ta del av. Om man saknar grundläggande kunskaper i svenska och har uppehållstillstånd i Sverige så har man rätt till att läsa SFI. Enligt skollagen är kommuner ansvariga för att ge SFI utbildning inom tre månader.

Så den här tjejen har rätt att komma hit till er och be om att få börja studera?

– Hon kan ansöka om plats och om hon är berättigad så erbjuds hon en plats inom tre månader, säger Minna Holmqvist, biträdande rektor på Centrum för Vuxnas Lärande.

Arbetsförmedlingen: Miss i kommunikationen

När SVT Nyheter Gävleborg pratar med Arbetsförmedlingen medger man att det kan ha blivit en miss i kommunikationen eftersom Esraa uppenbarligen har fått ofullständig information.

Esraa ska nu skriva in sig på SFI och hon ser positivt på framtiden.

– Jag vill först lära mig språket sedan vill jag fortsätta min tandläkarutbildning här. När jag har tagit min examen skulle jag vilja öppna en privat tandläkarmottagning, om Gud vill, säger Esraa Faris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet