Hälften av alla höft- och knäledsoperationer får ställas in i Gävleborg Foto: Arkivbild

Ett års väntan på höft- eller knäledsoperation i Gävleborg

Publicerad

I Gävleborgs län får man vänta upp emot ett år för att få en ny knä- eller höftledsoperation. Hälften av alla operationer som gjordes tidigare går inte att genomföra på Hudiksvalls eller Gävles sjukhus.

Det är på vårdavdelningarna, där patienten hamnar efter sin operation, som bristen av sjuksköterskor har gjort att Region Gävleborg tvingas ställa in mer än hälften av alla höft- och knäledsoperationer. På ortopedavdelningarna saknas totalt 18 sjuksköterskor. Lotta Almqvist jobbar som sjuksköterska på Ortopedavdelningen i Gävle och märker tydligt av att de är underbemannade, men hon menar att det inte är någon brist på sjuksköterskor.

Lotta Almqvist, sjuksköterska på Ortopedavdelningen i Gävle.

– Det är brist på sjuksköterskor som vill jobba som sjuksköterska på grund av arbetsmiljö, arbetstider och lönen. Lönen återkommer i alla sammanhang när man pratar om det här. Vi går kort om folk, har mycket övertider, det är svårt att få in vikarier om någon är sjuk och man får vara glad om man får ta sin rast, säger Lotta Almqvist.

Kan dränera sjukhusen

Björn Sandström är överläkare på Ortopeden i Gävle. Han är bekymrad över att han och hans kollegor inte kan operera utan tvingas skicka patienterna till andra Landsting och Regioner. Han är orolig för att det här kommer slå väldigt hårt mot Regionen.

– På sikt kan det här bli en nedåtgående spiral och fler och fler slutar. Det kommer leda till att vi gör mindre och mindre och att vi tappar kompetens. Det går ganska snabbt att dränera ett sjukhus på både personal och kompetens om man hamnar i en ond spiral, säger han.

En tredjedel är hyrsjuksköterskor

För att täcka en del av behoven av sjuksköterskor har Regionen tagit in så kallade hyrsköterskor från bemanningsföretag. Men det blir en stor kostnad. En hyrsköterska har ungefär dubbelt så hög lön mot en anställd sjuksköterska.

– Det skapar irritation även om vi känner att vi behöver dem i det läge som vi har just nu. De måste sätta ett stopp på hyrsköterskor så att de som jobbar som hyrsköterska i dag måste söka fasta jobb. Då kommer vi få folk som stannar kvar och i slutändan en bredare kompetens, säger Lotta Almqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Gävleborg

Mer i ämnet