Hör experten, Nils Funcke, beskriva på vilket sätt skolan brutit mot lagen om yttrandefriheten Foto: SVT/Arkiv

”Ett ingrepp i deras yttrandefrihet” – otillåtna repressalier enligt experten

Uppdaterad
Publicerad

Nils Funcke, expert på meddelar- och yttrandefrihet, menar att rektorn på MTH-utbildning i Hudiksvall har vidtagit olovliga repressalieåtgärder när de kallat till enskilda möten med elever.

– Tar man reda på vilka som varit skyddade i en nyhetssändning och kallar dem en och en till sammanträde, syftet må vara att man bara vill lyssna, men även det är direkt olämpligt och kan inte uppfattas som annat än en repressalie och ett ingrepp i deras yttrandefrihet, säger Funcke.

Ynkligt att inte bemöta kritiken

Det är JO eller JK som avgör om rektorn och styrelsemedlemmen har begått några otillåtna handlingar, men det bygger på att någon gör en anmälan, säger Nils Funcke.

Rektorn har kategoriskt vägrat svara på några frågor om den kritik som kommit fram från både föräldrar och elever, något Funcke tycker är ännu mer beklämmande.

– Det hade varit mer logiskt. Har man blivit erbjuden att bemöta uppgifter i medierna, men inte tagit den chansen så tycker jag att det är ynkligt att man då ger sig på fem av eleverna som har framfört kritiken.

Hör Nils Funcke beskriva på vilket sätt skolan kan ha brutit mot lagen om yttrandefriheten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet
Mer Gävleborg
Mer Nyheter