Ex-pojkvännen: ”Jag fruktar för mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om mordet på Tova Moberg fortsatte på onsdagen, då det var den mordmisstänkte ex-pojkvännens tur att höras. 22-åringen fortsatte neka till brott och menade att han var ”rädd för sitt liv”

Efter att Tovas Mobergs föräldrar vittnat i domstolen kom turen på onsdagen till förhör med hennes ex-pojkvän – 22-åringen som står åtalad misstänkt för att i maj i år ha mördat henne.

”Försvann från fest i bil”

Ex-pojkvännen fortsätter att neka till brott och berättar att Tova Moberg vid 22-tiden lämnade den fest som pågick på gården där han bor:

Fallet Tova Moberg

– Jag satt vid köksbordet och kollade när hon gick ut mot vägen. Sedan ser jag att hon hoppar in i bilen i baksätet och åker i väg, säger han.

Åklagaren: Ströp henne och sänkte kroppen

Enligt åklagaren Christer Sammens har mannen i själva verket dödat sin före detta flickvän och sedan sänkt henne i en sjö nära gården.

Bland bevisningen mot 22-åringen finns bland annat Tova Mobergs dagbok, där hon själv skrev om hur han misshandlat henne och hotat att döda henne. Åklagaren lutar sig också mot sms-trafik från mannen där han skriver till vännerna att inte komma tillbaka till festen.

Anledningen till att vännerna inte får komma tillbaka är att en bekant, som han kallar ”Ludde”, ska ha befunnit sig på gården. Den bekante och ex-pojkvännen ska ha haft narkotikaaffärer ihop. Han var skyldig ”Ludde” en del pengar. När åklagaren undrar vem den bekante är vill han inte berätta mer. De andra vännerna vet inte vem personen är och ex-pojkvännen uppger att han träffat honom 4-5 gånger.

Åklagaren: – Varför vill du inte berätta?

Ex-pojkvännen: – Jag fruktar för livet om jag berättar.

Minnesluckor och stegräknare

Mannen har bland annat påstått att han och Tova Moberg drack en hel del sprit tillsammans under festen som föregick mordet. Han säger sig ha drabbats av minnesluckor och har ingen förklaring till att man vid obduktionen inte hittade några spår av alkohol i den döda kroppen.

Enligt stegräknaren i mannens telefon har han också gått mycket under mordnatten medan mannen själv påstår att han suttit stilla vid datorn inne i huset.

– Jag har ingen aning om hur det funkar men jag ser att den rört på sig, säger ex-pojkvännen.

Lyssnar uppmärksamt

Enligt SVT:s reporter på plats i rättsalen lyssnade ex-pojkvännen uppmärksamt när åklagaren och målsägarbiträdet läste upp sina yrkanden. Därefter har han mest tittat ned i sina anteckningar.

Vissa av åklagarens frågor har den misstänkte besvarat snabbt medan andra gjort honom klart osäker. Flera gånger ändrade han sina uppgifter eller lade till nya detaljer.

– Det här har du aldrig berättat tidigare, säger Christer Sammens.

 – Jag har suttit och funderat mycket. Men du får tro vad du vill, säger expojkvännen.

Borttappad jacka

Ex-pojkvännen säger att han sedan mått dåligt och tuppat av inne på toaletten. Han har hört att människor befunnit sig på gården, men har inte sett dem eftersom han legat inomhus. Han har också många minnesluckor från helgen.

Tovas föräldrars målsägarbiträde ställer många frågor om en Fjällrävenjacka som pojkvännen haft. Det har hittats knappar från en sådan i en tunna på gården där det eldats. Ex-pojkvännen hävdar att den varit smutsig och att han lagt den i en påse som han tappat bort.

– Jag kan ha lagt kassen i en kompis bil men jag minns inte vem, säger han.

Han får också frågor om blodspår från Tova som hittats inne i huset på gården. Han hävdar att det kan vara från tidigare under vintern. De befann sig ofta hemma hos honom.

”Det är sånt man skriver utan att mena det”

Åklagaren tar upp Tovas dagboksanteckningar, där hon skriver att hon är rädd för att pojkvännen ska döda henne. Ex-pojkvännen menar då att hon inte menar bokstavligen.

– Hon kunde säga att ”läraren kommer att döda mig” när hon misslyckats i skolan. Det är sådant man skriver utan att mena det.

Han medger dock att det Tova skrivit om att de bråkat stämmer. Vittnen säger att de hört kvinnoskrik från gården. Det är inte något ex-pojkvännen hört, säger han.

– Jag hörde ingenting när jag kvicknade till.

Föräldrarnas målsägarbiträde undrar vem som kan ha haft intresse av att döda Tova på gården och sedan sopa igen spåren.

– Jag vet inte, säger ex-pojkvännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet