Lars Flodin, Välfärd Gävle, berättar om att familjestödet i Gävle stänger när HVB-placerade ungdomar ska få stöd på hemmaplan.

Stödet till familjer i kris dras in i Gävle: ”Vi måste omfördela resurserna”

Uppdaterad
Publicerad

Idag stänger Familjestödet i Gävle under ett halvår framåt. Skälet är att Gävle kommun beslutat att ta hem ett 20-tal HVB- placerade ungdomar för vård på hemmaplan.

Gävle kommuns beslut att ta hem ett 20-tal HVB-placerade ungdomar för vård på hemmaplan tillsammans med sina vårdnadshavare får, på grund av kommunens ansträngda ekonomi, konsekvenser.

– På grund av kommunens prekära ekonomi får vi inte anställa nya medarbetare och därför så måste vi omfördela resurserna för stöd till barn och familjer, säger Lars Lodin, kontorschef Förebyggande och kompetens, Välfärd Gävle.

Stödet till familjer stryps

Familjestödet inom Gävle kommun vänder sig till familjer med barn mellan 0 och 20 år. Stödet till de som har påbörjade insatser blir från och med idag mycket begränsat. Besök, samtalskontakter och föräldragrupper blir färre och stödet kan komma att avslutas tidigare än beräknat. Även familjestödschatten stänger under perioden.

Vi pratar om familjer som skulle gynnas av att få hjälp i ett tidigt skede av Familjestödet, för att slippa uppleva när livet går helt över styr och man på riktigt blir en belastning för samhället?

Vi måste komma ihåg att det här är en tillfällig stängning. Vi tycker att det förebyggande arbetet för familjer och föräldrar är viktigt. Det är vår förhoppning att verksamheten ska kunna återgå till det normala under nästa år, säger Lars Lodin.

Besvikelse hos personalen

Hur har personalen tagit det här beskedet?

– De är så klart besvikna till viss del naturligtvis. Vi har att arbeta med den personal vi har och försöka motivera dem så gott det går, avslutar Lars Lodin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.