Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fiskaren Dennis Bergman som ser de stora trålarna lossa sina enorma fångster i hamnen men själv får han bara enstaka strömmingar. Foto: Fredrik Israelsson/SVT & Privat

Fiskaren i Gävle om storskaliga strömmingsfisket: ”Man blir förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Dennis Bergman försöker leva på fiske med fiskbutik och restaurang i Norrsundet norr om Gävle. Han ser de stora trålarna lossa sina stora fångster i hamnen men själv får han bara enstaka strömmingar.

– Man blir förbannad, det känns som om de fiskar upp vår fisk.

Dennis Bergman fiskar abborre eftersom strömmingen som skulle vara basen i verksamheten med restaurang och fiskbutik försvunnit.

– Vi fick tio strömmingar igår så jag har fiskat abborre istället, konstaterar han.

Bilder på omlastning

Han ser ofta de stora trålarna som går in i hamnen i Norrsundet för att lossa fångsten. SVT har fått ta del av filmer som tagits av privatpersoner och som ger en bild av de mängder fisk som det storskaliga fisket fångar.

Man ser bland annat omlastningen till lastbilar för vidare transport till fiskmjölsfabriker som tillverkar djurfoder. Något som gör Dennis Bergman illa berörd.

– Fisk som kan bli livsmedel går till djurfoder, det känns väldigt korkat, säger han.

Nästan allt blir djurfoder

Enligt siffror som organisationen Baltic Water 2030 har fått från Havs- och vattenmyndigheten blir 90 procent av all svenskfångad fisk från Östersjöområdet fiskmjöl. Fisken går till djuruppfödning som minkfarmer och laxodlingar.

Samtidigt kan Dennis Bergman och de andra lokala fiskarna inte ens leverera strömming lokalt.

– Vi är inte ens självförsörjande i vår egen lilla butik, konstaterar han.

Slår undan benen

Dennis Bergman är kritisk till de fiskekvoter som tillåter det storskaliga fisket, som slår undan benen för lokala kustfiskare och sätter hela näringskedjan i fara.

– De som bestämmer har inte koll på läget, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.