Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med till flygplatsen där flygklubben är kvar, trots att hyreskontraktet är uppsagt. Anders Kedbrant förklarar varför Rörberg behöver räddas. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Flygklubben vill ta över Rörberg – men prislappen är för hög: ”Osannolikt att vi har råd”

Uppdaterad
Publicerad

Facebook visade intresse för Gävle flygplats, Rörberg, och kommunen sa upp hyresgästernas avtal, men affären gick i stöpet. Nu erbjuder sig flygklubben att ta över flygplatsen, men deras plånbok är mindre än it-jättens.

Vid årsskiftet tog hyreskontrakten slut för hyresgästerna på Rörberg, men trots det är bland annat flygklubben kvar.

– Det är väl lite civil olydnad, kan jag tycka, men vi har ingenstans att ta vägen, säger Anders Kedbrant, som representerar Gävlebygdens flygklubb.

Medlemmarna ger inte upp hoppet om att flygplatsen ska få finnas kvar, dels ur eget intresse men de ser också behovet av den här sortens infrastruktur för samhället i stort.

Vill komma till förhandling

Facebook fick ett erbjudande om att köpa Rörberg för mellan 300 och 400 miljoner kronor, men drog sig ur affären.

En summa i den klassen kan inte flygklubben skramla ihop, men kanske en tiondel. Kommunen har krävt svar innan februari är slut. Försvarsmakten har också fått ett köperbjudande. Om de tackar ja blir flygklubben glad, men Anders Kedbrant vågar inte hoppas på för mycket. I annat fall är klubben öppen för att arrendera flygplatsen.

– Då kan vi sköta flygplatsen som vi har gjort tidigare, enligt mig skulle det bli noll kostnader för kommunen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Rörberg

Mer i ämnet