Hör Camilla Bramer, chef för försvarets fysiska planering, om hur övervägandet om att köpa Rörberg går till. Foto: Försvarsmakten/TT

Facebook-affär gick i stöpet – försvaret utreder köpmöjligheter

Publicerad

I höstas höjde Försvarsmakten rösten om Rörberg. Myndigheten förklarade att flygplatsen är viktig ur ett försvarsperspektiv. De har nu fått ett köperbjudande av kommunen, men en sådan affär är ovanlig.

Gävle kommuns förhoppning om att sälja flygplatsen till Facebook gick i stöpet under hösten 2019. Innan dess hann kommunen anta en ny detaljplan, för att omvandla fastigheten till en plats för serverhallar istället för flygverksamhet.

Den nya detaljplanen har överklagats till Mark- och miljödomstolen, och i samband med det har Försvarsmakten för första gången yttrat sig om flygplatsens betydelse sedan kommunen påbörjade avvecklingen 2016.

Nedläggningen av Rörberg

I ett yttrande skriver försvaret bland annat följande:

”Det finns inga alternativa flygplatser som kan ersätta funktionen av Rörbergs flygplats. Det är därför ur ett militärregionalt perspektiv angeläget att bibehålla möjligheten att använda Rörberg flygplats.”

Fortifikationsveret kan äga

Försvarsmakten bereder just nu köperbjudandet tillsammans med Fortifikationsverket, som vanligtvis äger försvarets fastigheter. Om affären blir av, är den dock ovanlig, enligt Försvarsmakten.

– Vi får ta ställning till om nyttan är så pass stor att det är värt att köpa den, helt enkelt, säger Camilla Bramer, chef vid Försvarsmaktens fysiska planering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Rörberg

Mer i ämnet