Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

”Vi kan ju inte gå back hur länge som helst” – tufft för Gävleborgs småbönder

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att vi får mindre och mindre pengar i plånboken och matpriserna stiger väljer fler bort ekologisk mat – ett tapp som även Gävleborgs småskaliga bönder märker av.

På Bondens egen marknad på stortorget i Gävle står fem försäljare när SVT, en lördagsförmiddag i början av oktober, besöker den. Där säljs bland annat rotsaker, kalkon, skinn, honung, kött och rapsolja.

– Vi var fler säljare förut. Vi tappade några under pandemin och nu har många inte råd att åka till stan för att stå här och sälja, säger ordförande för Bondens egen marknad i Gävle, Anna-Karin Westman.

”Man har inte råd”

I vanliga mataffärer syns en minskning i både försäljningsvärde och försäljningsmängd av ekologiska livsmedel, enligt en ny rapport från Ekologiska lantbrukarna.

– Det är mindre folk som handlar nu, man har väl inte råd helt enkelt, säger hobbyuppfödaren Niklas Ljung.

Hör fler röster i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.