Sandvikens kommunhus sett från ovan. Foto: Patrik Jonsson

Företagarvillkor valfråga i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Näringslivsklimatet har ryckt fram som en valfråga i Sandvikens kommun. Bakgrunden är en rankning från i fjol där företagarna rankar förutsättningarna att driva företag i kommunen som det 274:e sämsta i landet.

Moderaterna planerar att driva frågan under de sista veckorna av valrörelsen.

– Man tycker att politikerna inte har förståelse för företagarna. Det behövs en attitydförändring, säger Jonas Klang, moderat ledamot i kommunstyrelsen, med tydlig hälsning till Socialdemokraterna och och kommunstyrelsens ordförande, Peter Kärnström.

Val 2018 – #dinröst

Peter Kärnström anser dock att man redan kommit en god bit på vägen mot ett bättre näringslivsklimat.

”Vi gör jättemycket”

– Kommunstyrelsen har varit ut med ledande tjänstemän och besökt 100 företag, vi har inrättat en näringslivslots och vi har förstärkt vårt näringslivskontor med en handelsstrateg. Så vi gör jättemycket, säger han.

Bland övriga partier framhåller Liberalerna bland annat att man vill konkurrensutsätta kommunala verksamheter som skola och omsorg och att ”regelfloran” måste minskas till ett absolut minimum.

Kristdemokraterna beskriver näringslivsklimatet som ”hyfsat” men påpekar att det viktigt att nya företag flyttar in i kommunen och att det görs för lite i det avseendet.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet