Lantbrukaren Robert Johnson, boende i Tallåsen, där förändringen vänt upp och ner på byn. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Byalaget har vänt utvecklingen i Tallåsen – nu vill fler flytta dit

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har berättat om flyttströmmarna som går från staden ut på landet. Men Tallåsen utanför Ljusdal är inte en av de typiska orterna som gynnas av trenden. Här finns varken fjäll eller kust som lockar. Här är det i stället byalaget som har gjort skillnad.

Industrierna hade lagt ner. Henrik Strandberg såg badplatsen och hockeyrinken i Tallåsen växa igen. Elljusspåret var så risigt att kommunen skulle plocka bort det.

– Det är synd att allt ska centraliseras in till Ljusdal. Men vi ledsnade på det, så nu gör vi det själva i stället, säger han.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Byn lever upp

Tillsammans med Jimmy Håkansson startade han Tallåsens byalag 2014. Nu är både hockeyrinken, badplatsen och elljusspåret upprustat. Det ordnas aktiviteter i byn och Jimmy Håkansson har startat en restaurang och en liten handelsbod mitt i byn.

– Vi har vänt uppochner på hela byn. Nu vill vi få hit en bensinmack också, säger Henrik Strandberg.

Lever landsbygden där du bor? Berätta i vår chatt!

Se vad boende i Tallåsen tycker om förändringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet