Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskaren Sarah Hamed, doktorand på Uppsala universitet, berättar varför så få anmäler rasism inom vården. Foto: TT & Neda Ameli/SVT

Därför anmäls inte rasism – forskaren: “Rädda att bli stämplade som problemskapare”

Publicerad

Få personer som utsätts för rasism inom vården anmäler. Sarah Hamed, doktorand vid Uppsala universitet, har intervjuat patienter och vårdanställda som berättar om den rasism de utsatts för. Hon menar att en av orsakerna är rädsla.

SVT Gävleborg har i vår granskning av rasismen inom vården pratat med flera personer och samlat in vittnesmål från personer som upplevt eller bevittnat rasism, men ingen av de vi varit i kontakt med har anmält händelsen.

– Vi har den här bilden av Sverige som ett antirasistiskt land där alla är antirasister, och det här skapar en viss rädsla, säger Sarah Hamed, doktorand vid sociologiska institutionen på Uppsala universitet.

Svårt veta vart man ska vända sig

Både i en publicerad forskningsartikel där elva patienter intervjuades och i en pågående kartläggning där 57 vårdanställda har intervjuats, syns ett tydligt mönster av rädsla hos de utsatta.

– När man anmäler rasism finns det i dag ingen kategori för just den sortens anmälningar. Det skapar ett stort mörkertal, säger Sarah Hamed.

”Vågar inte medverka”

SVT Gävleborg har varit i kontakt med flera patienter och vårdanställda som säger att de blivit utsatta för, eller bevittnat rasism. Ingen av de vågar eller orkar medverka i en tv-intervju.

– Mina chefer har tidigare sagt att jag inte ska berätta om det jag bevittnat och försökt tysta mig när jag försökt lyfta rasismen, säger en anonym vårdanställd.

Har du upplevt eller bevittnat rasism inom vården i Gävleborg, hör gärna av dig till oss på gavleborg@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rasism inom vården i Gävleborg

Mer i ämnet