Foto: Mikael Johansson, SVT

Försökte röva bort sin dotter till tvångsgifte – straffen mildras

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av juli försökte ett föräldrapar från Västsverige och deras tonåriga söner att för bort en 17-årig dotter som var omhändertagen enligt LVU och placerad i Hälsingland.

I tingsrätten dömdes samtliga för olaga frihetsberövande: föräldrarna till 10 månaders fängelse vardera, och de två sönerna till skyddstillsyn med samhällstjänst.

Hovrätten för Nedre Norrland ändrar nu tingsrättens domar vad gäller påföljderna. Pappan döms till 6 månaders fängelse och mamman till samhällstjänst i 160 timmar, och flickans båda bröder döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst vardera.

Vittnen slog larm

De tvingade in den 17-åriga flickan i en bil, efter att hon lurats till en mötesplats i Söderhamn i tron att hon skulle träffa en ny vän.

Vittnen uppmärksammade vad som skedde och larmade polis som kunde gripa hela familjen i bilen, då på väg söderut på E4.

Omhändertagen av sociala myndigheter

Bakgrunden till det här fallet är att de sociala myndigheterna i familjens hemkommun i Västsverige tvångsomhändertog den 17-åriga flickan sedan hon slagit larm om att familjen planerade en resa till det förra hemlandet och att hon var rädd för att bli bortgift.

Motstridiga uppgifter

Flickan själv har under rättsprocessen lämnat flera olika uppgifter om vad som hände den dagen i Söderhamn då familjen hittade henne. Hon har i polisförhör berättat att hon blev chockad och att hon blev tvingad att följa med.

Vid tingsrättsförhandlingen sade hon inledningsvis att det inte var något tvång utan att hon följde med frivilligt. Den uppgiften ändrade hon återigen innan rättegången avslutades.

I hovrätten har hon en andra gång menat att föräldrarna och bröderna inte tvingat henne till något, men hovrätten avfärdar de uppgifterna som inte trovärdiga. Därför fälls samtliga i familjen för olaga frihetsberövande.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

17-åring fördes bort av familjen

Mer i ämnet