”Här kan jag skriva utan att vara rädd”, säger Mahdieh Golroo från Iran, ny fristadsförfattare i Sandviken. Foto: Agneta Brolin/SVT

Nu vågar Sandvikens fristadsförfattare skriva

Publicerad

Journalisten och människorättsaktivisten Mahdieh Golroo förbjöds att studera och fängslades på grund av sitt engagemang för kvinnors rättigheter. Nu har hon fått en fristad i Sandviken genom kommunens fristadsprogram för konstnärer.

– Jag har en skyldighet som journalist och kvinna att berätta om de problem som finns i Iran, säger Mahdieh Golroo.

Hon vill utnyttja tiden som fristadsförfattare till att skriva och prata utan censur.

– Nu behöver jag inte vara rädd för att skriva eller oroa mig för att polisen ska komma och söka igenom mina anteckningar för att hitta anledningar till att arrestera, fängsla eller avrätta mig.

Skrev i hemlighet

Mahdieh Golroo är Sandvikens kommuns andra fristadskonstnär och ska nu göra klar sin universitetsutbildning och skriva färdigt den bok som hon i hemlighet påbörjade under sin tid in fängelse. Boken handlar om hennes egna och andra kvinnors upplevelser i fängelset och av förtrycket.

– Väldigt lite information kommer ut från Iran, därför kan människor i Sverige eller Europa inte föreställa sig hur situationen är.

Hör Mahdieh Golroo berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.