På bilden syns Linda, en av de schimpanser som sköts ihjäl efter att ha rymt från Furuviksparken på onsdagen. Foto: Pressbild/Parks and Resorts

Furuviksparken: Schimpansernas framtid ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart om de tre schimpanserna som återstår av flocken på Furuviksparken kommer stanna. I januari ska den europeiska djurparksorganisationen EAZA besöka Furuvik och bedöma vad som är bäst för schimpanserna.

– Vi kommer att ha ett samtal om aporna och hur gruppen funkar. Organisationens expertis och bedömning kommer att ligga till grund vad som händer med schimpanserna, säger Sandra Wilke, vd för Furuviksparken, till TT.

Det är Furuviksparken som ansvarar för sina djur, men det är EAZA (European association of zoos and aquaria) som fördelar schimpanser och avgör om de ska flyttas till en annan djurpark.

Måste leva upp till säkerhetskrav

Furuviksparken är en av över 300 djurparker från över 40 länder som är medlem i EAZA. För att få vara medlem behöver djurparkerna uppfylla olika krav, där ett handlar om säkerhet.

Den 16 december, två dagar efter händelsen där fyra schimpanser sköts till döds efter att ha tagit sig ut från sina hägn, kommenterade EAZA händelsen i mejl till SVT.

”Vi har kontakt med teamet i Furuvik och tar, precis som de, situationen på stort allvar. Djurens och människornas säkerhet är en nyckelfaktor i kraven för medlemskap i EAZA”, skriver Tomasz Rusek, kommunikationsdirektör.

Han skriver vidare att det är tragiskt att flera schimpanser har dött, men att bevarandeprogrammet för den västafrikanska schimpansen inte hotas av det.

Parken öppnar i maj

Enligt Sandra Wilke kommer parken öppna som vanligt i maj.

– Vi måste lära oss att leva med en sorg kring de här schimpanserna som drabbats och som personalen jobbat med i många år. Det är upp till var och en att besöka oss. Det är viktigt att skapa engagemang med djurparker, men jag har full förståelse för om folk inte vill besöka oss och vi är behjälpliga med att betala tillbaka årskort, säger hon till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet