Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Furuviksparkens vd berätta om rymningen i klippet: ”Vi har misslyckats att hålla de säkra i sina hägn”. Foto: Alberto Lozano/SVT

Olåsta fönster gav schimpanserna på Furuviksparken en rymningsväg – vd:n förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha rymt från sina hägn i aphuset lyckades schimpanserna Linda och Torsten ta sig ut i parken genom att öppna fönster som var olåsta. Fönstren fanns i ett utrymme utanför apornas hus, där gäster och personal brukar röra sig. Men hur de tog sig ut ur sitt hägn är ännu en gåta.

Furuviksparkens schimpanser hade inga problem att med egna händer öppna vanliga dörrar och fönster efter att de tagit sig ut ur sitt häng. De var då i personalens och gästernas utrymme inne i aphuset.

Både Linda och Torsten valde en väg som skulle komma att leda till deras död. En kort stund efter att de tog sig ut beslutade djurparken att skjuta ihjäl dem, eftersom schimpanser klassas som högriskdjur – det vill säga kan vara mycket farliga för människor.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

”Vet inte hur de tog sig ut”

Parken har nu gett en revisionsfirma i uppdrag att genomföra en extern utredning för att få svar på hur rymningen kunde ske och hur djurparken kan säkerställa att något liknande aldrig inträffar igen.

– Vi vet inte hur de tog sig ut, säger Sandra Wilke, vd för Furuviksparken.

I klippet: Hör Furuvik:s vd om schimpansernas rymning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet