Furuviks vd Sandra Wilke beskriver det som har hänt som ”fruktansvärt hemskt”. Schimpansen i bild, Tjobbe, är en av två apor som ska vara fysiskt oskadda. Arkivbild. Foto: SVT, Sara Ängfors/Furuviksparken

Furuviksparkens vd: ”De har varit med om en oerhört traumatisk upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

Hälsoläget för de tre schimpanser som överlevde dramat på Furuviksparken uppges vara under kontroll. Det meddelar Furuviksparken, efter att veterinärer undersökt och bedömt djuren.

”Dock har de alla varit nedkylda, haft begränsad tillgång till föda under två dygn och har varit med om en oerhört traumatisk upplevelse”, skriver djurparken i ett pressmeddelande.

Fyra schimpanser sköts till döds i samband med rymningen från hägnet på Furuviksparken och ytterligare en har fått skador. Under lördagen lyckades djurparken få in de schimpanser som befunnit sig löst i aphuset i ett säkert hägn och situationen är nu under kontroll.

Fokus ligger på att ta hand om de tre schimpanser som överlevt. I ett pressmeddelande från Furuviksparken uppges apornas hälsoläge vara stabilt.

”De äter, dricker och rör sig runt i hägnet. Dock har de alla varit nedkylda, haft begränsad tillgång till föda under två dygn och har varit med om en oerhört traumatisk upplevelse”, skriver parken.

Behandlas för förkylning

Schimpanserna behandlas med antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel eftersom de dragit på sig en förkylning och för att undvika att de ska drabbas av luftvägsinfektioner. Schimpansen Selma, som tidigare uppgavs vara allvarligt skadad, bedöms ha lindrigare skador än man tidigare befarat.

”Just nu är vårt fulla fokus att fortsätta ta hand om schimpanserna för att säkerställa deras hälsa och välmående”.

Djuparken skriver också att en oberoende utredning ska göras för att bringa klarhet i de frågor som finns kring incidenten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem schimpanser flydde från Furuviksparken i december. Fyra av dem: Torsten, Linda, Santino och Manda sköts ihjäl. I klippet sammanfattar vi händelsen på 60 sekunder. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet