Charlie Granbwerg jobbar på en muralmålning som är drygt 13 meter hög och föreställer en tiger och en kolibri. Foto: Robin Herzog/SVT

Gatukonstfestival i Ljusdal sätter färg på köpingen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår gatukonstfestivalen Artscape i centrala Ljusdal. På gratisfestivalen kommer det att gå att njuta av skulpturer, installationer, väggmålningar, workshops och filmvisningar i en öppen miljö där köpingen i sig blir festivalutrymmet. Poängen är att göra konst tillgänglig för alla.

Så väl svenska som flera internationella street art-artister kommer att vara på plats. Arbetet är nu i full gång med att förvandla Ljusdal till något nytt som kommer att vara synligt långt efter att festivalen är över.

– Många av artisterna är vana med att besöka Los Angeles eller New York och för dem är det exotiskt att komma hit och få uppleva naturen, säger Tor Hedendahl, grundare och projektledare på Artscape.

Vid en parkeringsplats finns Karl-Alfred och Olivia på plats. Muralmålningen på bilden är inte klar. Foto: Robin Herzog/SVT

Långsiktig vision

Muralmålningarna kommer på plats under några dagars tid men färgen kommer hålla i flera decennier. Konstnären Charlie Granberg jobbar på en husvägg där en tiger och en kolibri ska ta form, verket är drygt 13 meter högt. Han har som långsiktigt mål att göra Ljusdal till världens största konstverk, och att ha den ideella organisationen Artscape i köpingen ser han som en seger.

– Det är ju det här som jag har kämpat för och drömt om och kanske nånstans inte trodde skulle hända, säger Charlie Granberg.

Hör Charlie Granberg och se konstverken ta form i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.