Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gatulamporna släcks i Hofors för att spara pengar – nu ska kommunen utreda nedsläckningen. Anne Persson i Hoforspartiet säger att lampor är släckta där de borde lysa. Foto: Stefan Larsson/SVT

Gatulampor släcks på natten för att spara el i Hofors – utreder nedsläckningen mitt i elkrisen

Publicerad

Varje natt släcks var tredje gatulampa i Hofors och Torsåkers tätorter för att spara pengar. Nu ska kommunen utreda om det är så bra, för bristande underhåll med trasiga lampor tillsammans med den strategiska släckningen, menar politiker gör att det på vissa platser blir väldigt mörkt.

Hoforspartiet lämnade i december förra året in ett förslag om att utreda frågan ur trafiksäkerhetssynpunkt.

– Vi har sett att det är många lampor som är släckta, även i korsningar och vid busshållsplatser, säger Anne Persson, Hoforspartiet.

Enligt Hofors elverk däremot sker den strategiska släckningen inte vid till exempel korsningar och busshållplatser.

Politiker vill inte säga ja eller nej

Förslaget om att starta en utredning sa kommunfullmäktige ja till i slutet av augusti. I dagsläget vill inte politikerna säga om de vill tända lamporna igen eller inte.

– Det får utredningen visa, säger Kenneth Axling (S), kommunalråd.

Kommunen ska ha tagit beslutet om att släcka var tredje gatulampa omkring år 2010. Enligt Hofors elverk sparar kommunen 14 procent av den totala elförbrukningen genom att släcka var tredje gatulampa vissa timmar på natten.

”Måste kosta på”

Hoforsborna som SVT träffade vill att alla gatulampor tänds igen, trots att det kostar mer för kommunen.

– Det är inte alls roligt att röra sig ute på kvällarna, när det är så pass mörkt som det är. Man känner vid varje gatulampa att då syns man om det händer något, men det känner man inte alls när de släcks, säger Hoforsbon Ida Nyström.

Fritidspolitikern Eva Lindberg (S) håller med.

– Jag tycker att man måste kosta på för säkerheten, säger hon.

Nytt elavtal efter årsskiftet: ”Stora effekter”

Efter årsskiftet ska Hofors kommun teckna ett nytt elavtal. Det väntas påverka kommunens redan krisande ekonomi. Bland annat fick Hofors kommun 7,2 miljoner kronor i krisstöd från staten så sent som i början av september i år.

– Det kommer få stora effekter på kommunens ekonomi, säger Kenneth Axling (S).

Är det en bra idé att tända lamporna då?

– Det beror på. Det är kostnad kontra säkerhet.

Se när gatulamporna släcks i Hofors för att spara pengar, i videoklippet högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.