Gävle ska bli mer äldrevänligt – med hjälp av äldre

Publicerad

Som en ny kommun i världsorganisationen WHO:s nätverk för äldrevänliga städer ska Gävle bli mer attraktivt för äldre personer att leva i. Resultat ska nås genom att äldre bidrar med sina perspektiv kring allt från tillgänglighet i det offentliga rummet till gemenskap när kommunen utvecklas.

WHO:s nätverk för äldrevänliga städer består av omkring 900 städer utspridda i 41 länder. Och nu när Gävle anslutit sig har kommunen en plikt att uppfylla där äldres behov ska genomsyra stadsutvecklingen ytterligare.

– Gävle kommun är nu en av sex kommuner som ska bli en äldrekommun. Vi kommer bjuda in äldre i beslutsprocesserna så man känner att det här är en stad som är bra att bo i. Man kan tänka sig att det rör sig om frågor som belysning, kollektivtrafik, digital mognad och trygghetsfrågor till exempel, säger Jörgen Edsvik (S) kommunalråd i Gävle.

Dialog ska visa vägen

Kommunen kommer att ta fram arbets- och referensgrupper med äldre personer för att få fram en dialog som visar vad äldre personer behöver, vill ha och förväntar sig i samhället, till exempel på offentliga ytor.

Idén till att gå med i Världshälsoorganisationens nätverk kom inte som en blixt från ovan, målsättningen att bli en äldrevänlig stad är redan ett mål i kommunens sociala hållbarhetsprogram, vilket antogs i december 2018.

Varför har Gävle kommun inte varit med i WHO:s nätverk tidigare?

– Jag vet inte, bra fråga, men vi tycker att det är fantastiskt att vi är med nu som en av de första kommunerna i Sverige, säger Jörgen Edsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.