Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad tar time-out. Foto: SVT/Oscar Fries

Gefle Dagblads utgivare tar timeout efter anklagelser om anställds död

Uppdaterad
Publicerad

Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg tar time-out efter ett anklagande reportage i Journalistförbundets medlemstidning Journalisten.

– Det är allvarlig kritik som har framförts och jag förstår att Anna Gullberg behöver egen tid för att bearbeta och reflektera, säger VD Per Bowallius.

I Journalistens artikel hävdar förre chefredaktören Kennet Lutti att Mittmedia, som äger GD och en hel rad andra tidningar, bär skulden för hans sambos död. Sambon Sanna Wikström jobbade på tidningen och dog nyligen, bara 53 år gammal.

Skyller död på Mittmedia

Enligt reportaget bottnar det hela i dålig arbetsmiljö och en konflikt mellan chefredaktör Gullberg och Sanna Wikström som förutom att jobba som reporter också var huvudskyddsombud för hela Mittmedia och som vi berättat om tidigare. I samma veva slog journalistklubben larm om hur arbetsgivaren utsatte anställda för mobbing. Konflikten slutade med att en uppgörelse om avgångsvederlag mellan företaget och Sanna.

Anna Gullberg har tidigare sagt att varken hon eller Mittmedia anser sig vara skyldig till Sanna Wikströms bortgång.

– Min bedömning och uppfattning är att vi har gjort vad som ankommer på oss, säger Anna Gullberg, till Journalisten.

Borta i tre månader

I ett pressmeddelande uppger Mittmedia att man hållit ett möte med alla medarbetare på Gefle Dagblads redaktion. Där informerade chefredaktör och ansvarig utgivare Anna Gullberg att hon bestämt sig för att vara ledig och hon kommer vara frånvarande i tre månader.

– Min redaktion behöver lugn och ro, och få en chans att läka efter en svår tid. Det förtjänar alla fina medarbetare. Jag är just nu inte den bästa ledaren jag kan vara för Gefle Dagblad och då ska jag inte heller vara det. Jag är både trött och ledsen, och jag behöver tid för reflektion, säger chefredaktör och ansvarig utgivare Anna Gullberg i ett pressmeddelande.

Daniel Bertils går in som stf ansvarig utgivare för Gefle Dagblad.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.