Paula Lind och hennes familj bor ett par hundra meter i från där Vattenfall nu vill bygga den omdiskuterade transformatorstationen med 220 000 liter olja. De sökte själv byggnadslov strax intill och blev nekade. Foto: SVT

Här är nya platsen för den omdiskuterade transformatorstationen i Valbo

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall har hittat en ny plats för den omdiskuterade transformatorstationen i Valbo som ska försörja Microsoft serverhallar med el. Men grannarna som sökt bygglov strax intill den nya platsen och fått nej undrar nu om Microsoft särbehandlas.

– De har ju inte fått något bygglov än, men om de får det, är det åt helvete, säger Paula Lind som bor några hundra meter från platsen där den nya stationen föreslås att byggas.

Ingen dispens

Microsofts etablering i Gästrikland

Vattenfall fick i mitten av maj ingen dispens att bygga transformatorstationen som innehåller 220 000 liter olja på Gävle vattentäkt som man önskade. Redan i dag ligger ett ställverk i Stackbo i Valbo mellan Gävle och Sandviken på vattentäkten. Det var i anslutning till den man ville bygga transformatorstationen som länsstyrelsen sa nej till.

Identisk transformatorstation

Nu vill man istället bygga transformatorstationen mindre än en kilometer bort precis på gränsen där vattentäkten upphör och har skickat ut ansökan på ett så kallat samråd. Men samrådet gäller i nuläget ledningarna som ska gå i kraftledningsgatan och inte för byggandet av själva transformatorn.

– Den här stationen är precis lika som den förra och den kommer att ha lika mycket olja. Men den hamnar längre ifrån grundvattentäkten, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall Eldistribution AB.

Länsstyrelsens beslut

– Vi kommer att granska de yttranden som kommer in ifrån bland annat privatpersoner och sammanställa det inför beslut hos länsstyrelsen. Det är de som tar beslut om det här har betydande miljöpåverkan eller inte, säger Björnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet