Foto: Anders Sundin/SVT

Här finns flest kvinnor i fullmäktigesalen – Gävle toppar Gävleborgslistan

Uppdaterad
Publicerad

I nio av tio kommuner i Sverige är män i majoritet i fullmäktige. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Det är fallet även i Gävle kommun, men andelen kvinnor är ändå hög jämfört med många andra kommuner i länet.

Efter valet 2018 blev 32 kvinnor invalda i Gävle kommunfullmäktige. Det är 49,2 procent av de 65 platserna som finns i fullmäktigesalen.

– Jämfört med andra kommuner är det en förhållandevis hög andel. Rikssnittet ligger på 43,3 procent, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

I Hudiksvall är andelen kvinnor i fullmäktige 49 procent. Ovanåkers kommun har minst andel kvinnor i fullmäktige, 37,1 procent. I faktarutan nedan kan du se hur det ser ut i just din kommun.

Kvinnor i kommunfullmäktige

Historien om kvinnor och kommunfullmäktige går tillbaka till år 1909. Då kunde kvinnor väljas in i kommun- och stadsmannavalen, trots att det var först tio år senare som kvinnor kunde rösta på samma villkor som män. Under 1900-talet gick Sverige från att kommunfullmäktige enbart bestod av män till en jämn könsfördelning år 1994.

En vanlig statistisk definition av jämn könsfördelning är 40 till 60 procent. I det senaste valet nådde 214 kommuner dit.

Så stor andel av ledamöterna i kommunfullmäktige var kvinnor efter valet 2018 i Gävleborgs län

Gävle: 49,2 %

Hudiksvall: 49,0 %

Söderhamn: 46,9 %

Ockelbo: 45,2 %

Nordanstig: 45,2 %

Sandviken: 45,1 %

Ljusdal: 43,9 %

Bollnäs: 42,2 %

Hofors: 38,7 %

Ovanåker: 37,1 %

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet