Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Inga kommentarer”, så säger vice gruppledare Owe Hellberg och gruppledare Isabella Bexell till oss i dag.

Bolaget bakom vindkraften – sätter press på V i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets oväntade nej till att utreda vindkraft utanför Gävleborgskusten sätter hård press på partiet i Gävle. Nu har Svea Vind Offshore vänt sig till Vänsterpartiets verkställande utskott på riksplan för att försöka förmå dem att få sina partikollegor på lokal nivå att ändra sig.

Vänsterpartiet i Gävle har fått en vågmästarroll kring miljardsatsningen på vindkraftparken Utposten 1:s vara eller inte vara. Frågan handlar om kommunen ska ge klartecken för mark- och miljödomstolen att utreda frågan. En majoritet av politikerna har varit för, men V ändrade sig i förra veckan. Tillsammans med L, SD, M och KD bildar nu V en majoritet för att kommunen ska uttnyttja sitt veto att säga nej till att domstolen får titta på ansökan.

Det gjorde att Svea Vind Offshore, som står bakom ansökan, vände sig till Vänsterpartiets verkställandeutskott i Stockholm med ett brev. Under rubriken ”Brådskande ärende gällande Vänstern och vindkraft i Gävle” skriver bland annat företagets vd Mattias Wärn till V:s partisekreterare Aron Etzler:

”Jag är ledsen för att behöva vända mig till dig i detta ärende, men jag anser det nödvändigt, då ett par av dina partikamrater i Gävle håller på att köra över ert egna kommunalråd och er gruppledare och ändra sig i frågan om utbyggnad av en av de största vindkraftsparkerna till havs i Sverige just nu. Vänsterpartiet har nu vågmästarroll i frågan.”

Inget konstigt

Vänsterpartiet driver en politik nationellt för klimatet som sedan inte efterlevs lokalt när de nu bytte fot i frågan. Självklart hör jag då av mig till partiet. Här behövs beslutsfattande som bygger på fakta, och inte på missförstånd som det verkar i detta fall, skriver Mattias Wärn i ett sms till SVT Gävleborg.

Enligt statsvetare på Uppsala universitet som SVT Gävleborg har varit i kontakt med är det inte konstigt att ett företag uttrycker sina synpunkter på det här sättet till politiken. Det är snarare något att förvänta, men att det sätter Vänsterpartiet i Gävle i en svår situation.

Det ska också råda djup oenighet inom Vänsterpartiet i Gävle i frågan. Det var på ett möte i den kommunala gruppen 29 april som frågan tog sin vändning och partiet byte ståndpunkt enligt källor till SVT Gävleborg. Dagen efter fick partisekreteraren mejlet från Svea Vind Offshore.

”Inga kommentarer”

Vi har sökt flera ansvariga i Vänsterpartiet i Gävle under tisdagen, men ingen vill kommentera det hela.

– Jag uttalar mig inte i interna processer, så jag ger ingen kommentar, säger till exempel Owe Hellberg vice gruppledare i V och den som var ersättare för vänsterns kommunalråd Gin Akgul Hajo, som är sjukskriven, när vänstern bytte fot på kommunstyrelsens sammanträde i förra veckan.

– Har inga kommentarer, skriver vänsterpartiets gruppledare i Gävle kommun, Isabella Bexell till SVT Gävleborg när vi söker henne.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler, som mejlet är adresserat till, hänvisar till sin vice partisekreterare Hanna Gedin och säger att det är hennes bord.

– Vi lägger inte särskilt stor vikt vid vad ett företag tycker, vi får mejl och brev från företag och privatpersoner hela tiden. Vi har bara fört en dialog med hur partiföreningen resonerat och där har vi inte tillmätt företagets brev någon betydelse, men den politiska frågan är intressant, säger Hanna Gedin.

Frågan avgörs på kommunfullmäktiges sammanträde i Gävle måndag den 18 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet