En av de misstänkta förs in till häktningsförhandling vid Hudiksvalls tingsrätt. Foto: SVT

Hel familj åtalad – försökte röva bort 17-årig dotter

Publicerad

En hel familj från Västsverige, föräldrar och två bröder i tonåren, har åtalats vid Hudiksvalls tingsrätt, misstänkta för olaga frihetsberövande.

Det var i början av juli som de, enligt åtalet, tvingade in familjens 17-åriga dotter i en bil och körde iväg.

Den 17-åriga flickan var ute i centrala Söderhamn när familjemedlemmarna kom i en bil och tvingade in henne i den. Hennes yngre syster fanns också i bilen tillsammans med den övriga familjen. En av flickorna placerades i baksätet, medan den andra lades i bakluckan på bilen.

Stoppades av polis

Vid bortförandet larmades polisen av allmänheten, och bilen med familjen kunde stoppas av en polispatrull som var på väg på E4 söderut från Söderhamn. Polisen kunde då genast ta den 17-åriga flickan ut föräldrarnas bil och så småningom köra henne till polisstationen i Söderhamn.

– Vad som sedan hände med flickan vet jag inte, säger åklagare Christer Sammens. Det jag vet i dag är att hon fortsatt är omhändertagen och befinner sig på skyddad plats.

Den yngre systern, som också var inblandad i bortförandet av 17-åringen, påträffades i bakluckan på föräldrarnas bil. Även hon har omhändertagits enligt LVU, (lagen om vård av ungdom) sedan hennes föräldrar häktats.

LÄS MER: Familj gripen med flicka i bakluckan

Brottsrubricering människorov

Inledningsvis misstänktes de fyra för männiksorov. En brottsrubricering som sedan ändrades till olaga frihetsberövande. Åklagare Micael Dahlberg, som var den som hade hand om häktningsförhandlingarna mot familjen förklarar:

– Om det rör sig om utpressning, våld eller annat grövre brott i samband med ett bortförande, så betraktas det som människorov. Men i det här fallet kan vi inte se att det är på det viset, därav den något mildare brottsrubriceringen olaga frihetsberövande, menar Micael Dahlberg.

Alla nekar till brott

– Samtliga i familjen, som är häktade, nekar till brott, säger kammaråklagare Christer Sammens, som väckt åtal, till SVT Nyheter Gävleborg.

Rättegången inleds den 8 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

17-åring fördes bort av familjen

Mer i ämnet