Enligt lärandenämnden kostar Hudiksvalls kommuns blöjor lika mycket fyra förskolelärares årslöner. Foto: Robin Herzog

Gratis blöjor i förskolorna – så påverkas länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Snart måste Gävleborgs kommuner och hela rikets diton erbjuda blöjorna inom förskoleverksamheten i stället för föräldrarna. Det kommer att kosta miljontals kronor varje år. I Hudiksvall uppskattas den årliga kostnaden för blöjor motsvara fyra förskolelärares helårslöner.

– Eftersom det nu är ett domstolsbeslut ska vi självklart följa det så vi måste se till att få fram de här pengarna, säger Jonas Holm (M), ordförande i lärandenämnden i Hudiksvalls kommun.

Domstolstvisten som startade allt

Det var efter en domstolstvist mellan Värmdö kommun och en privat förskola som kammarrätten beslutade att kommuner skulle bekosta blöjor i förskolorna. Domen fastställdes vilket tolkas som att alla förskolor i kommuner där det finns maxtaxa inom barnomsorgen ska ge barnen blöjor. Annars bryter kommunerna mot skollagen.

Inte med i budget

Ingen av Gävleborgs kommuner har räknat med kostnaden för blöjor i sin budget för 2020. Det är inte konstigt. Budgeten i samtliga kommuner slogs fast innan domstolsbeslutet kom. Vad händer då när kommuner trots det måste börja betala?

– Antingen så får vi begära ett extra anslag från kommunfullmäktige till lärandeförvaltningen och lärandenämnden eller också så får vi göra omprioriteringar i budgeten, säger Jonas Holm.

Bråttom med upphandling

Bakom hörnet väntar även den oundvikliga upphandlingsprocessen som kan dra ut på tiden. Och bråttom är det för blöjorna behövs inom bara ett par månader. Något satt datum finns dock inte vid tiden för publicering.

Hör Jonas Holm (M) från Hudiksvalls kommun berätta om utmaningarna som blöjkostnaderna orsakar i klippet ovan.

Blöjtvisten

Under 2019 beslutade kammarrätten, efter att en tvist mellan Värmdö kommun och en privat förskola behandlats, att alla kommuner med maxtaxa ska stå för blöjorna i förskolorna.  

Domen överklagades till högsta förvaltningsdomstolen, som i december valde att inte pröva fallet, vilket gör att kammarrättens dom står fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.