Foto: Privat

Insatsledaren vid Hamrebranden åtalas för miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens insatsledare vid villabranden i Hamre utanför Hudiksvall 2015 åtalas misstänkt för miljöbrott. Dricksvattnet i byn har blivit förgiftat av PFAS-ämnen från ett släckskum som användes, men insatsledaren förnekar brott.

När det ordinarie släckskummet tog slut under släckinsatsen menar åklagaren att insatsledaren fattade beslut om att använda ett annat skum, egentligen avsett för kemikaliebränder, vilket har fått till följd att dricksvattnet i byn är förgiftat.

– Det skum som kom att användas skulle inte användas på det här sättet, säger Stig Andersson, miljöåklagare.

Men en insatsledare måste ju ställas inför väldigt många akuta och snabba beslut under en brand?

– Jo, men han ska ha kunskap om vilka verktyg han har och hur de ska användas, säger Stig Andersson.

Fallet är troligen unikt.

– Det är väldigt ovanligt, jag har inte hittat mycket att jämföra med, säger Stig Andersson.

Agerade efter instruktioner

Insatsledaren förnekar brott.

– Han är ledsen och besviken över att det har gått så här långt, han har agerat efter de instruktioner som han har fått, säger Jonas Månsson, insatsledarens advokat.

Det pågår en annan tvist, där senaste beslutet kom förra veckan, som handlar om huruvida kommunen är ansvarig för att avhjälpa föroreningen eller inte. Enligt Stig Andersson är det bra att dessa frågor hålls isär i varsina rättsprocesser.

– Det är inte säkert att det är samma person som blir ansvarig för skadeståndet som blir ansvarig för att det här inträffade, säger han.

Rättegång väntar i Hudiksvalls tingsrätt, men är oklart när.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.