Flygplanen kan skopa upp 6 200 liter vatten vardera i en hämtning. Foto: Fredrik Persson/TT

Klart: Brandflyg hjälper till att släcka skogsbränderna i Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten kommer att få hjälp av ett italienskt brandflyg att släcka de stora skogsbränderna som härjar i Ljusdals kommun. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Det är till 99 procent klart att ett italienskt brandflyg kommer att bekämpa bränderna i Ljusdal i eftermiddag. Jag tror att det redan har lyft från Örebro, säger räddningsledare Hans Nornholm till SVT Gävleborg.

Det andra brandflyget bekämpar just nu elden i området vid Fågelsjö-Lillåsen i Jämtland, som är den enskilt största branden i landet.

Skogsbränderna sommaren 2018

Planet kan fylla en hel tank med drygt sex kubik vatten på bara cirka 15 sekunder.

– Det skulle göra en enorm skillnad för de är så mycket effektivare än helikoptrarna, har räddningstjänstens Hans Nornholm tidigare sagt till SVT Gävleborg om brandflyg som resurs.

Har börjat vattenbomba

Vid 16-tiden anlände brandflygplanet till det brandhärjade området och inledde omedelbart vattenbobning av brande vid Enskoln. Planet kan ta drygt 6000 liter vatten per gång som sedan släpps över elden.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet