Region Gävleborgs vårdenhetschef Ann-Britt Westlund besökte Månsbacken och beskrev läget där i mitten av november 2020 som kaosartat. Foto: SVT Arkiv

Klustersmittan och dödsfallen på Månsbacken – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I november 2020 smittades såväl personal som boende på Månsbacken i Delsbo av covid-19. I december hade en tredjedel av samtliga 36 boende avlidit och 84 procent av personalen testades positivt för corona. Men än är historien om Månsbacken inte slut. I dag presenteras den externa utredning som gjorts kring coronautbrottet.

Det är ett externt revisionsbolag som kommer att presentera rapporten om hur och varför smittspridningen på äldreboendet Månsbacken urartade som den gjorde.

Vändorna som har lett fram till rapporten har dock varit många och SVT Gävleborg har därför samlat den viktigaste informationen från den drygt två månader långa historien i ett videoklipp.

Starta klippet och ta del av vad som hänt på Månsbacken – på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Covid 19-utbrottet på Månsbacken

Mer i ämnet