Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Jonsson (S), kommunalråd i Ockelbo, är besviken efter beskedet att Ockelbo förlorar kampen om Synsams fabrik. Foto: SVT, Synsam

Kommunalrådet om Synsams beslut: ”Det är en tung dag”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom beskedet att Synsam kommer etablera sin nya fabrik i Östersund i stället för Ockelbo. Etableringen innebär bland annat cirka 200 nya jobb i Östersund. 

– Det är tungt, det är en tung dag, säger Magnus Jonsson (S), kommunalråd i Ockelbo. 

Det var i slutet av förra året som etableringen i Ockelbo stoppades efter en dom i förvaltningsrätten. Moderatpolitikern Bo Stenbeck, som säger att han handlade i egenskap av privatperson, anmälde affären mellan Synsam och Ockelbo kommun eftersom han ansåg att etableringen bröt mot kommunallagen. 

Förvaltningsrätten i Falun ansåg detsamma och därför stoppades etableringen. Etableringen i sig skulle ha inneburit cirka 150 arbetstillfällen i Ockelbo. 

”Ville utmana lagstiftningen”

– Direkt efter förvaltningsrättens dom så körde vi igång den andra processen och det var att knyta an privata investerare och det lyckades vi med. Så vi har varit med på banan och jobbat stenhårt bakom kulisserna. Men det är bara att gratulera Östersund, säger Magnus Jonsson. 

Etableringen som nu blir i Östersund innebär cirka 200 nya jobb samt att Synsam flyttar hela sin produktion från Asien tillbaka till Sverige. 

– Jag har känt mig trygg och stolt över processen. Vi har velat utmana lagstiftningen i allra högsta grad för det är otroligt orättvist om man jämför mellan stad och land, säger Magnus Jonsson.

Hör kommunalrådet berätta mer om sina tankar kring etableringen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Synsam och Ockelbo

Mer i ämnet