Hur skulle teaterdeltagarna påverkas av en flytt av verksamheten? Hör vad kommundirektör Bengt Friberg säger i videoklippet. Foto: SVT

Kommunens förslag efter utredningen: Flytta Glada Hudik-teatern till annan förvaltning

Uppdaterad
Publicerad

Glada Hudik-teatern har sedan starten, för 24 år sedan, varit en daglig verksamhet inom social- och omsorgsförvaltningen för personer med en funktionsnedsättning. Nu vill kommunen flytta verksamheten och i stället lägga den under kultur- och fritidsnämnden.

I utredningen som kommunen gjorde, där man kom fram till att det fanns missförhållanden inom teatern, hittade man tre områden som behövde förbättras. Kompetensen kring funktionsnedsättningar, genomförandeplaner och brister av avvikelsehantering. Kommunen kom fram till att de hade två alternativ för att lösa detta:

  • En omfattande satsning för att kompetensutveckla ledare och medarbetare så att verksamheten svarar upp mot lagens krav.  
  • Tillåta Glada Hudik-teatern att fortsätta att utvecklas som en fri kulturinstitution med uppgift att både skapa aktiviteter och att påverka samhällets attityder.
Missförhållanden inom Glada Hudik-teatern

Nu har det andra alternativet föreslagits av social- och omsorgsnämnden och ska upp för beslut på nästa kommunstyrelsesammanträde. Om teatern byter förvaltning och inte längre blir en LSS-verksamhet kommer kraven på kommunen alltså inte bli lika hårda.

Garanteras annan daglig verksamhet

Alla deltagare som har rätt till en daglig verksamhet enligt LSS-beslut kommer garanteras att få någon annan sysselsättning istället för teatern om flytten blir verklighet.

Kommundirektör Bengt Friberg förklarar i klippet hur deltagarna i teatern kommer att påverkas av en flytt till annan förvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden inom Glada Hudik-teatern

Mer i ämnet