John-Erik Jansson (C) om att Söderhamns kommun ska hålla dialogmöten: ”Det blir ett tillfälle för partierna att höra argumenten för och emot den här vindkraftsatsningen.” Foto: SVT/TT

Söderhamn bjuder in till två dialogmöten om vindkraften på Storgrundet

Publicerad

Den 10:e och 13:e januari håller Söderhamns kommun extra dialogmöten om vindkraften på Storgrundet.

Det beslutade kommunstyrelsen vid ett extramöte under fredagen.

– Jag presenterade hur vi tänkt processa frågan fram till beslut i fullmäktige för att kunna leverera ett svar till Mark- och miljödomstolen i Östersund inom den tidsfrist i har, säger John-Erik Jansson (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Samtala med politiker

Kommunen håller två dialogtillfällen i CFL Söderhamns lokaler på Södra Järnvägsgatan. Där får privatpersoner och näringsidkare möjlighet att samtala med politikerna om frågor som rör vindkraften på Storgrundet.

– Alla partier kommer att finnas på plats så att medborgarna kan gå runt och framföra sina åsikter. Det här blir ju ett tillfälle för partierna att höra argumenten för och emot den här vindkraftsatsningen, säger John-Erik Jansson.

Debatt i fullmäktige

Tjänstemän kommer också att finnas på plats för att redovisa de fakta som finns om vindkraftsparken.

– Debatterna sköter vi sedan i fullmäktige när vi tar beslut om hur vi ska svara till Mark- och miljödomstolen, säger John-Erik Jansson som tycker att det är en rimlig hantering av processen.

Beslut i tid

– Det här är processer som vi arbetat med länge och som funnits med i översiktsplanen i flera år. Engagemanget har växt på senare tid och vissa hade förhoppningen att vi nu ska ha en större och längre dialog med allmänheten, säger han och fortsätter:

– Men då hinner vi inte lämna besked till Mark- och miljödomstolen i tid och det skulle i praktiken innebära att vi säger nej. Vi är några partier som hellre vill att kommunfullmäktige tar ett aktivt beslut i den här frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet