Fast telefoni och ADSL via kopparnät blir otillgängligt på flera platser i kommunen i oktober. Foto: TT-bild

Kopparnätet försvinner i Hudiksvall – ersättande fiber finns inte överallt

Publicerad

Från och med oktober kommer boende i 15 byar i Hudiksvalls kommun inte längre att kunna ringa eller surfa via kopparnätet. I stället ska det digitaliseras och satsas på utbyggnad av fiber- och mobilnät.

Fast telefoni och ADSL blir i praktiken otillgängligt eftersom Telia stänger 15 stycken telemaster i oktober. Planerna på utbyggnad av fiber- och mobilnätet har kritiserats starkt av boende för att det inte finns tillräcklig mobiltäckning eller dragen fiber överallt i dagsläget. Det innebär att vissa byar i praktiken blir helt utan telefon och internet.

Över hela landet

Regeringen skriver i sin bredbandsstrategi från 2016 att 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige bör ha tillgång till bredband i hastighet 100 mbt/s 2020. Ansvar för byggnation och finansiering ligger dock främst hos privatpersoner, företag och kommuner.

– Eftersom vi har haft en marknadsstyrd utveckling där privatpersoner och företag är med och betalar har vi kunnat bygga ut till många  fler i Sverige mycket snabbare. Hade vi bara litat på statliga pengar hade det krävts mycket större resurser och då hade vi antagligen fått vänta mycket längre, sa Peter Eriksson (MP), bostads- och digitaliseringsminister i en SVT-intervju i juni 2018.

På de platser där fiber ska erbjudas kommer boende att kunna välja bland olika operatörer på marknaden.

Se vilka byar som blir utan kopparnät i Hudiksvalls kommun med start den första oktober i faktarutan nedan.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Byarna som blir utan kopparnät

Visa

Forsa

Gårdsmyra

Hedvigsfors

Håcksta

Högtomt

Lingarö

Lumnäs

Mössön

Nordanäng

Norrbobyn

Silja

Sivik

Sunnabäck

Västtjärn

Ängebo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer