Antalet positiva covidfall ökar i Gävleborg. Foto: Adam Ihse / TT

En fjärdedel av gävleborgarna som testats har covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på förra året konstaterades 1 988 positiva covidfall i Gävleborg, men sedan dess har antalet positiva fall ökat. Under vecka ett i år har 2 374 positiva covidfall bekräftats, enligt siffror från Region Gävleborg.

– Andelen positiva fall har ökat kraftigt under de senaste sju dagarna till 24 procent i egenprovtagningen, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

– Det är en kraftig ökning och läget är allvarligt. Vi misstänkte att det skulle bli en ökning efter jul- och nyårshelgerna, men det blev värre än så på grund av omikronvarianten som smittar och sprids snabbare, säger Shah Jalal.

Är det några kommuner som sticker ut?

– Det är Ovanåker och Hudiksvalls kommun som ökar mest om vi tittar på andelen och därefter Bollnäs och Gävle kommun.

I slutet på februari 2021 drog massvaccineringen igång i länet, men i höstas stängde Region Gävleborg de stora vaccinationsställena. Nu är det dags för regionen att igen öppna stora vaccinationsplatser när den tredje dosen mot covid-19 ges.

Skärpta restriktioner införs

I dag måndag hade regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen en pressträff och presenterade skärpta restriktioner.

Från den 12 januari ska bland annat alla som kan arbeta hemifrån göra det. Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23 och en begränsning om högst åtta personer per sällskap införs. Det blir också återigen krav på sittande servering.

– Det är utan tvekan så att läget har förvärrats, smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, sade statsminister Magdalena Andersson (S), på pressträffen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hårdare deltagarregler, tidigare krogstängning och hemarbete. Det var några av restriktionerna som statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade på måndagen. Foto: Marko Säävälä / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet